Esküvői hagyományok?

Esküvői hagyományok, szokások, babonák

Van-e szükség esküvői szokásokat tartani?

Rengeteg különböző divat létezik évszázadok óta az esküvők világában.
Gyakorlatilag az összes valamilyen magyarázat mentén kelt életre, valamit hivatott garantálni.
Elkerülni valami rosszat (bánatot, könnyeket, megcsalást, elválást), és leginkább behozni a házasságba a legjobb dolgokat (mosolyt, szeretetet, bizalmat, örökké tartó szerelmet, gyermekáldást, bőséget, jólétet stb.) – mert, ha a külsőségekkel, szimbólumokkal, eszközökkel, viselkedésmintákkal megidézzük azt, amit ezek a dolgok jelképeznek, akkor az úgy is lesz az életben a Nagy Nap után is.

Butaság, balgaság, naivitás? Vagy van alapjuk?

Hogyne lenne alapjuk?! A hitrendszereink szerint élünk. Nem csupán a vallási hitre gondolunk, hanem bármiben, amit elhiszünk. Önmagunkról, a másikról, a kapcsolatunkról, a házasság “intézményéről”. Amikben hiszünk, azok formálják a cselekvéseinket, mondatainkat, gondolatainkat, érzéseinket. Ha jót hiszünk, akkor a jót látjuk. Ha rosszat hiszünk, akkor pedig az lesz a fókuszban, azt fogjuk észre venni.

Tehát vajon butaság az esküvőn bármilyen babona?

Ha hiszünk benne, akkor legyen! Ha pedig nem hiszünk benne, akkor még mindig ott a választás lehetősége, hiszen dönthetünk úgy, hogy felesleges minden jelkép, külsőség, mert nekünk nem ez számít, és teljesen egyénileg kettőnkre szabva alakítjuk az esküvő napját. Vagy ugyanúgy behozhatjuk eszközként bármely hagyományként a szépnek, kedvesnek, aranyosnak tartott dolgot, akkor is, ha nem a jelentésüket, csupán a bájos és akár “kötelezőnek” (értsd: elmaradhatatlannak) vélt részét tekintjük.

 

Egy esküvői coaching folyamat során segíthetek a fenti kérdéseket is úgy átlátni, ahogy nektek igazán jó. Rengeteg technika, kérdés, gyakorlat van arra, hogy az ember lánya és fia megértse a saját érzéseit, igényeit. 🙂 Keressetek bizalommal!