Amit mások gondolnak rólad, az nem a te dolgod.

„Amit mások gondolnak rólad, az nem a te dolgod.”

De nem ám! Sőt! Mindenkinek szuverén joga, hogy azt gondoljon, amit csak akar. Teljesen függetlenül attól, hogy mi a valóság. (Ez a téma, mármint, hogy mi a valóság, egy másik lapra tartozik, erről is tervezek később néhány gondolatot megosztani.) Alapvetően mindenki az alapján gondolkodik a világról és a másik emberről, ami az ő szemüvegén keresztül történik. Az adott ember élethelyzetétől, környezetétől, műveltségétől, tapasztalásaitól vagy akár aktuális hangulatától függően. Te is, én is, a másik is, a huszadik is, bárki is azt gondol, amit akar. Azt gondolja mindenki, ami alapvetően benne van, benne zajlik.
Erre is találtam egy forrásmegjelölés nélküli idézetet:
„Amit másról mondasz, az is csak rólad szól.”
Szóval nem szabad azzal foglalkozni, ki mit gondol. Az őbenne van. Az meg benned van, hogy te mit gondolsz (őróla, vagy bármiről).
Fontos ezt tudatosítanunk, hiszen kultúránk része, nevelésünk során is előjön, hogy mennyire azt kell figyelni, annak kell megfelelni, hogy a szomszéd, a kolléga, az akárki mit fog majd szólni. Ennek a lónak is van túloldala – mindennek. Érdemes megtalálni azt az arany középutat, amivel az ember komfortosan képes együtt élni, anélkül, hogy átvenné az uralmat tetteink, érzelmeink felett a kérdés: ki mit fog ehhez szólni?!

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket (és válaszold is meg őket), amikor azon kapod magad, hogy mások gondolataival vagy elfoglalva egy adott dologgal kapcsolatban.

  1. Mi az, amit TE magad gondolsz a dologról?
  2. Akinek a gondolata aggaszt, mennyire fontos számodra? Befolyásolja-e az életedet, hogy ő mit gondol?
  3. Ő tud-e tenni bármit, amivel segíthet neked?
  4. Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy ő akármit gondol is, az járjon a fejedben, amit TE gondolsz a dologról?

Egyébként Te mennyire tudod a te gondolataidat, véleményedet megtartani magadnak? Vagy esetleg előfordul, hogy akár kérdezés nélkül elmondod az illetőnek?

Ne mások fejében élj, az az ő dolguk. A tiéd legyen a fontos számodra.