Elengedni a múltat?

El kell engednünk a múltat – megbékélni azzal, hogy megtörtént, ami megtörtént.
De hogyan engedd el a múltat?
Azt leszögezném, ahogy már sokszor: nem pszichológus vagyok, nem végzek terápiát! Az én feladatom, hogy a jelen helyzetből segítsek megtalálni a megoldást a cél felé. Tehát alapvetően a jelenre és jövőre koncentrálunk. Azonban lényegesnek tartom, hogy a múlt ne gátolja az embert a jelenben és a jövőben.
Így a múlt egy bizonyos szintű feldolgozásához ezeket a gyakorlatokat tudom ajánlani:
1.
Fontos lépés, hogy elfogadd, a múlt elmúlt. Hogyan? Részben úgy, ha mantrázod ezt a mondatot: „A múlt elmúlt.” És akár ezt is: „Már megtörtént, nem léphetünk vissza. Előre kell tekinteni.”
2.
Amikor a Miért?-ekre keresel választ (Miért kellett ennek megtörténnie? Miért épp velem történt? stb.), akkor írd át magadban a kérdést! A Hogyan? vezéreljen! (Pl. Hogyan tudom ezt a magam hasznára fordítani? Hogyan léphetek tovább? Hogyan nézzek a problémára, hogy megoldandó feladatot lássak? stb)
3.
Egy tükrös gyakorlat (mert fontos, hogy szembe tudj nézni önmagaddal). Nézz a tükörképed szemébe, és mondd ki hangosan, de lehetőleg tárgyilagosan, hogy mi az, ami megtörtént, majd tedd hozzá: ez már megtörtént, elmúlt. Most mit tehetek, hogy jobb legyen?
Az önmagunkkal és a múlttal való szembenézés nélkül nem tudunk megbékélni a múltunkkal, és nem tudunk előre tekinteni. Ha úgy érzed, túl nagy falat számodra a múlt elfogadása, feldolgozása, esetleg olyan események zajlottak, amihez szakember segítsége szükséges, azt javaslom, mindenképp fordulj szakemberhez! Az is egy óriási lépés, ha egy pszichológust, terapeutát keresel fel. Mindenképp a fejlődésed szolgálja, ne szégyelld! Ha szükséges, segítek keresni egy megfelelő szakembert, írj bátran!
Amolyan utóiratként: a BoldogságFókusz azt jelenti, hogy alapvetően azt helyezed az életedben központba, hogy miként érheted el azt az állapotot, hogy BOLDOG legyél. Ez nem azt jelenti, hogy minden rózsaszín, mézes-mázos. Azt jelenti, hogy rendben vagy önmagaddal. Minden téren. Ehhez pedig komoly út vezet, sokszor kemény harcokkal, küzdelmekkel, vagy épp fájdalmas felismerésekkel. DE! Azt lásd magad előtt, hogy mi a célod. És tudd: el fogod érni, ha teszel érte! A múlt megtörtént, megmásíthatatlan, ott marad, de a jövődre koncentrálj, és menj előre tekintve! ❤