Az esküvőtöket szerveztétek épp? Készültetek közös életetek nagy napjára?

Az esküvőtöket szerveztétek épp? Készültetek közös életetek nagy napjára? És jött a járvány, vele együtt pedig az aggodalmak, korlátozások, stb. Hogyan fog hatni ez a helyzet, a kapcsolatra? Rossz ómenként kezelitek? Vagy egy megoldandó feladatként tekintetek rá, amire képesek vagytok együtt?
Mit lehet tenni egy országos veszélyhelyzet esetén? Amikor a WHO világjárványnak minősít egy sokak számára (élet)veszélyes vírusos járványt, és az országban elrendelik, hogy nem lehet olyan rendezvényt megtartani, aminek a létszáma meghaladná beltérben a 100, kültéren az 500 főt? Mit tehetnek azok ilyen helyzetben, akik a saját esküvőjükre készülnek? Akik már mindent lefoglaltak, sok esetben előleget vagy foglalót fizettek? És persze úgy érzik maguk is, hogy nemcsak az előírásokról van szó, hanem valóban aggódnak szeretteik, rokonaik, barátaik egészségéért? Vis major? Az előleg, foglaló visszajár? Megbeszélni a szolgáltatóval, hogy elnapolják, elhalasztják hetekkel, hónapokkal a tervezett esküvőt? Akár 1 évvel későbbre tolni? Hogyan fog hatni ez a helyzet, a halasztás a kapcsolatra? Rossz ómenként kezeli a pár? Vagy egy megoldandó feladatként, amire képesek együtt?
Mindenek előtt: nyugalom! A pánik sosem visz előrébb.
Érdemes megnézni a lehetőségeket a tervek függvényében.
Mikorra tűztétek ki a nagy napot? Lehet esély arra, hogy akkor még érvényben lesz az elrendelt veszélyhelyzet? Esetleg olyan időpont, amikor még súlyosabb intézkedésekre is lehet számítani a világ egyes térségeinek reakcióját alapjául véve? Vagy addigra „lecsenghet” a történet?
Egyáltalán hány fősre terveztétek az esküvőt, illetve a lagzit? Lehet, hogy benneteket nem érintenek a korlátozások, melyek jelenleg érvényben vannak? Kisebb létszámra terveztetek? Vagy olyan a helyszín, ahol nem probléma a létszám? Vagy kompromisszum készen „faragnátok” a létszámból, választanátok új helyszínt? Esetleg 2 külön időpontra elosztjátok a csapatot, akik veletek örülnek kettőtök kapcsolatának? A korlátozásokat nem tekintve a létszámtól függetlenül sem akartok ilyen időszakban esküvőt? A betegség lehetséges veszélyeit, valamint a veszélyeztetettnek minősített életkort, egészségi állapotot veszitek alapul döntésetek során?
Sok-sok kérdést szükséges hideg fejjel átnézni, de fontos, hogy együtt, közösen, felelősen tudjatok dönteni. És főleg az szükséges, hogy megértsétek egymás érzéseit a témával, a helyzettel kapcsolatban. Lehet, hogy egyikőtöknek ez, másikótoknak az a véleménye. De szeretitek egymást, és együtt tervezitek leélni életeteket, így érdemes közös álláspontra jutni, ami mindenkinek megfelel.
Listázzátok a szükséges tennivalókat: ha az időpont miatt szinte bizonyos, hogy nem fog összejönni a szertartás, lakodalom, akkor a szolgáltatókkal egyeztetni kell. Ez esetben ne feledjétek: a szolgáltatók is pénzből élnek. És most nehéz időszak vár mindenkire. Akik számítottak a bevételre, lehet, hogy ellehetetlenül a megélhetésük, családjuk, otthonuk további ellátása. Mindenképp türelemmel, elfogadással legyetek irányukba. Éppúgy elvárható tőlük is a türelem és az elfogadás, hiszen ti életetek nagy napjára készültök, és egy rendkívüli, mindenkin kívülálló helyzet miatt alakulnak másképp a dolgok, mint azt előre szerződésbe foglaltátok.
Tehát pánik helyett a korrekt, higgadt átgondolás, és empatikus kommunikáció lehet a megoldás.
És még valami: ahogyan meg tudtok oldani egy ilyen nehéz helyzetet, időszakot, abból le tudjátok szűrni, mi mindenre vagytok együtt képesek. Ha akadnak döccenők a közös megoldás során, abból pedig tanulhattok, ami mindig csodás eredményt tud hozni egy párkapcsolatban. Szeressétek egymást továbbra is!