Mit tehetünk, amikor azt érezzük, nincs időnk semmire?

🕙❓ Mit tehetünk, amikor azt érezzük, nincs időnk semmire?

Sok-sok lehetőség van, hogy átlássuk, és realizáljuk az időnket. De tény, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nem ártana akár négy felé is osztódni. Ez nyilván lehetetlen. Ezért érdemes pár apró trükkel segíteni önmagunknak és az időnknek.

Mindenek előtt álljunk meg egy kicsit. 🛑 Hogy végig tudjuk gondolni, mi minden történik 1-1 napunkon, egy egész héten.
🤔
– Vannak-e időrablóink? (Pl. közösségi média böngészése, hogy mindjárt a leggyakoribbat említsem, de sok más is ide tartozhat ám.)
– Tudunk-e átcsoportosítani, esetleg összevonni napi feladatokat, amiket egyszerre végezhetünk? (Pl. otthoni torna + kedvenc sorozatunk megnézése.)
– Tömbösítve végezni feladatokat? (Pl. nem 10 percenként nézem meg az üzeneteimet, és válaszolok rájuk, hanem napi 1-2-szer, rendszerszerűen.)
– Tudunk-e feladatot delegálni? (Pl. nem törvényszerű, hogy mindig neked kell elmosogatnod, kivinni a szemetet, porszívózni stb., ha nem egyedül élsz.)
– Tudunk-e reggel picivel korábban kelni? (Pl. akár fél óra is elég lehet. Persze pici gyerkőc mellett / egyébként is hajnali kelés korai munkakezdés miatt ez az opció nem mindenkinél kivitelezhető.)
– Írjuk fel, mik azok a dolgok, amikre több időt szeretnénk fordítani. Egészen pontosan mennyit?
– Megtehetjük, hogy egészen aprólékosan végignézzük, összegyűjtjük, leírjuk, hogy mi mindenre fordítunk időt, és abból mi az, ami nem is lenne szükséges, de legalábbis kevesebb is elég lenne.
– Majd megnézzük, hol, hogyan lehetne még javítani az időnkkel való gazdálkodásban, hogy arra jusson időnk, amire szükségünk lenne.
– Adott helyzeteknél érdemes átgondolni, a mennyiségi és a minőségi idő különbségét, fontosságát.
– Biztos, hogy mindenre, amit csinálsz most, ebben az élethelyzetben van szükség időt szánni? (Pl. szuper dolog a nyaralást tervezni, de a pontos útvonalat talán elég kevéssel előtte is kidolgozni.)

Coaching folyamatban is lehet segíteni hosszú és rövid távon is az időgazdálkodás témában. Coachként segítek. 💝